Yhteystiedot

Sisä-Savon perinneyhdistys ry
c/o Pirkko Annala
Kuopiontie 42
77700 Rautalampi
Puheenjohtaja
Pirkko Annala
Puh. 040 565 4245
pirkko.annala1(at)gmail.com

Mestarit ja kisällit -hanke vuonna 2022

Sisä-Savon perinneyhdistys ry ja Rautalammin Historiallinen yhdistys ry ovat olleet mukana Suomen Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -hankkeessa, jossa lapset ja nuoret kohtaavat ikäihmisten kanssa kulttuurin äärellä. Aloitimme hankkeen syksyllä 2019 Rautalammin kirkonkylän ja Kerkonjoen koulujen esikoululaisten kanssa. Hanketta on jatkettu lukuvuosittain aina uuden esikoululaisryhmän kanssa. Hanke jatkuu 31.12.2022 saakka.

Rautalammin hankkeen teemana on ”Vahvoilta juurilta kohti tulevaisuutta”.

Juha Rossin Säätiö on tukenut hankettamme. Myös Suomen Kotiseutuliitto ja Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto ry ovat antaneet avustuksia hanketoimintaamme.

Hankevastaavat: Eila Kaijärvi-Pekkola,  eila.kaijarvi(at)pp.lampinet.fi , puh. 050 304 2809 (Sisä-Savon perinneyhdistys) ja Iiris Sorri, sorri.iiris(at)gmail.com, puh. 050 351 9119 (Rautalammin Historiallinen yhdistys).

Tapahtumat kevätlukukaudella 2022

Koronaepidemian takia toiminta oli vaikeaa. Sovittuja tilaisuuksia jouduttiin sekä perumaan että siirtämään.

Maaliskuussa 2022 valmistettiin linnunpönttöjä
 

27.4.2022 järjestettiin Rautalammin kylän eskarilaislle linturetki Rastunsuon lintujärvelle. Retkellä oli mukana 17 eskarilaista ja 8 aikuista. Lintuja bongattiin 12 eri lajia.

Rastunsuo on entinen turvetuotantoalue, jonne VAPO OY rakentanut lintujärven, luontopolun ja lintutornin.

12.5.2022 teimme retken Kerkonkosken myllylle Rautalammin kylän ja Kerkonjoen koulun eskarilaisten kanssa.

Kerkonkoski on Rautalammin vanhimpia myllypaikkoja. Ensimmäinen mylly rakennettiin jo 1700-luvun alku side. Nykyinen rakennus on valmistunut 1840-luvulla. Mylly tuotti myös sähköä kylälle. Myllyn toiminta päättyi vuonna 1955. Rakennus on sittemmin kunnostettu myllymuseoksi.

Retkellä mukana oli kylän eskarilaisia 17 ja Kerkonjoen koulun eskari-/ykkösluokkalaisia 7, opettajia/ohjaajia 4 ja senioreja 5. "Tohtori-myllytonttu" Irene Pakkanen kertoi meille viljasta ja myllyn toiminnasta ja "myllyvaari" Taisto Matilainen avusti. Paluumatkalla kävimme Nokisen Kioskilla nauttimassa muonaa. Risto Tahvanainen kertoi Nokisenkosken ja Vaajasalmen alueen historiasta.

Kestävä kehitys - Oppia ja iloa kierrättämisestä työpajat Matti Lohen koulun 1. luokkalaisille

Työpajat jouduttiin pitämään koronatilanteen takia kahdessa osassa. Jätekukon Anja Räisänen opasti 27.4.2022 kierrättämistä ja 16.5.2022 Pirkko Toiviaisen johdolla askartelimme kierrätysmateriaaleja. Mukana oli 24 oppilasta (kuvat Iiris Sorri).

Mestarit ja kisällit -hankkeen hengessä ja Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton avustuksen turvin järjestetyt tilaisuudet:

Kestävä kehitys - Oppia ja iloa kierrättämisestä -teemapäivä,  Kerkonjoen koulu

Teemapäivä jouduttiin koronatilanteen takia järjestämään kahdessa osassa. Jätekukon Anja Räisänen opasti kierrättämistä 27.4.2022. Paikalla oli koko koulu (yli 30 osanottajaa).

Pirkko Toiviainen piti 11.5.2022 koko koululle (yli 30 osanottajaa) koulupäivän mittaisen teemapäivän kestävästä kehityksestä ja kierrätysmateriaalien hyötykäytöstä (kuvat Ritva Ahola).  

10.5.2022 Oppia ja iloa kierrättämisestä työpajat seniori-ikäisille Tervossa. Osanottajia oli 22. Jätekukon Anja Räisänen opasti kierrättämistä ja Pirkko Toiviaisen johdolla teimme kierrätysmateriaaleista tauluja (kuvat Iiris Sorri).

Syyslukukausi 2022

13.10.2022 Retki Etelä-Konneveden kansallispuiston Vuori-Kalajan laavulle

Mukana oli Rautalammin kylän eskareita 24 + 7 aikuista ja senioreja. Iiris Sorri kertoi kansallispuiston historiasta ja antoi yleisohjeita kansallispuistoissa käyttäytymiseen. Eskarit tutustuivat paikan luontoon ja valokuvasivat mielenkiintoisia kohteita.

1.12.2022 Vahvoilta juurilta kohti tulevaisuutta -juhla järjestettiin työväentalolla.

Iiris Sorri kertoi hankkeesta. Eskarit, Aki Virta ja Wartetti esittivät lauluja. Lisäksi lauloimme yhdessä Anja Tuovisen säestyksellä. Ohjelman päätyttyä nautittiin kahvista, mehusta ja herkullisista leivonnaisista. Tilaisuudessa oli 100 osallistujaa. (kuvat Pirkko Annala ja Iiris Sorri)

8.12.2022 Kerkonjoen koulun eskari-/ykkösluokkalaisten vierailu Rautalammin Majatalolle

Majatalo on entinen Rautalammin vanhainkoti. Paikalla oli eskari-/ykkösluokkalaisia ​​6 + 8 aikuista ja senioria. Ohjelmassa oli lasten esityksiä, yhteislauluja ja tutustuminen Majataloon. Tilaisuudessa Riitta KIrjavainen kertoi oman tarinansa yrittäjänä ja kannusti meitä kaikkia yritteliäisyyteen. Kahvin ja mehun lisäksi tarjolla oli ukrainalaisia ​​​​​​​​jouluherkkuja. (kuvat Iiris Sorri)