Yhteystiedot

Sisä-Savon perinneyhdistys ry
c/o Pirkko Annala
Kuopiontie 42
77700 Rautalampi
Puheenjohtaja
Pirkko Annala
Puh. 040 565 4245
pirkko.annala1(at)gmail.com

Rautalammin Mestarit ja kisällit -hanke lukuvuosi 2019 - 2020

Sisä-Savon perinneyhdistys ry ja Rautalammin Historiallinen yhdistys ry ovat mukana Suomen Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -hankkeessa, jossa lapset ja nuoret kohtaavat ikäihmisten kanssa kulttuurin äärellä. Aloitimme hankkeen tänä syksynä Rautalammin kirkonkylän ja Kerkonjoen koulujen esikoululaisten kanssa. Esikoululaisten (21 oppilasta) lisäksi hankkeessa on mukana senioriryhmä (10 henkeä).  

Rautalammin hankkeen teemana on ”Vahvoilta juurilta kohti tulevaisuutta". Tutustumme yhdessä Rautalammin historiaan ja rikkaaseen kulttuuriperintöömme sekä kannustamme toisiamme monipuolisiin kulttuuriharrastuksiin ja uusien taitojen oppimiseen.

Juha Rossin Säätiö on tukenut hankettamme ja lisäksi Suomen Kotiseutuliitto on myöntänyt meille pienen toimintarahan.

Hankkeen senioriryhmä:

Hankevastaavat: Eila Kaijärvi-Pekkola, eila.kaijarvi(at)pp.netsor.fi, puh. 050 304 2809 (Sisä-Savon perinneyhdistys) ja Iiris Sorri, iiris.sorri(at)satucon.fi, puh. 050 351 9119 (Rautalammin Historiallinen yhdistys).

Muut jäsenet: Anja Ahonen, Pekka Hyvönen, Mariitta Häggblad, Pirjo Hänninen (Tervo), Risto Lindholm, Tuula Manninen, Risto Tahvanainen ja Helga Ylönen (Suonenjoki).  

 Lukuvuoden 2019 – 2020 hankeohjelma  

28.8.2019 Eskarilaisten ja seniorien yhteisen Mestarit ja kisällit  -hankkeen avajaiset Mattilan tuvassa Rautalammilla
Paikalla oli 38 osallistujaa (kuva Pirkko Annala).

12.9.2019     Kahvikutsut isovanhemmille seurakuntatalolla

Kahviperinteitä, vanhoja kahvipannuja ja kuppeja sekä mainioita kotileivonnaisia (kuvat Iiris Sorri). Paikalla oli 47 osallistujaa.  

10.10.2019   Työpaja kierrätysmateriaaleista, taiteilija Anna Wildrose, seurakuntatalo

Vanhustenviikolla askartelimme yhdessä kierrätysmateriaaleista (kuvat Iiris Sorri). Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä seurakunnan ja Eläkeliiton Rautalammin yhdistyksen kanssa. Paikalla oli 42 osallistujaa (21 eskarilaista).

14.11.2019   Opastusta kierrätykseen, ympäristökouluttaja Paula Korpinen, Jätekukko Oy, seurakuntatalo  

Lokakuulta siirtynyt opastustilaisuus toteutui 14.11.2019. Paikalla oli 22 osallistujaa, joista 12                         eskarilaista. Kerkonjoen koulun eskarilaiset eivät olleet mukana. Osanottajia oli muutenkin tavallista vähemmän todennäköisesti liukkaasta pääkallokelistä johtuen. Kiitos Paula Korpiselle mainiosta opastuksesta. Se oli tarpeellista meille kaikille (kuvat Iiris Sorri).

Kierrätysmateriaaleja                     Mihin kuuluvat?                     Yritys hyvä.....                 Lisäoppia kaivataan!!

4.12.2019     Tutustumisretki kartanon jouluun, taidemaalari Oili Marski, Korholan kartano

Korholan Kartanon eli Korholan hovin perusti Birger Westzynthius. Päärakennus valmistui vuonna 1867. Kartanon tunnetuimmat omistajat olivat Heikki ja Aina Peura, joiden ansiosta meillä on oma museo, Rautalammin museo. Nykyisin kartano toimii matkailukäytössä ja taidemaalari Oili Marskin ateljeekotina.      

Tutustuimme kartanon jouluun. Oili Marski kertoi jouluperinteistä ja leikimme sekä lauloimme yhdessä. Paikalla oli 36 osallistujaa, joista eskarilaisia ja muita lapsia yhteensä 25 (kuvat Risto Lindholm).   

16.1.2020     Mummolan ja pappalan aarteita - vanhoja esineitä ja niihin liittyviä tarinoita eskariluokassa kirjastolla 

Paikalla oli 32 osallistujaa (eskarilaisia 19). Lapset ja aikuiset olivat paneutuneet perusteellisesti "aarrejahtiin". Tässä muutamia esimerkkejä (kuvat Iiris Sorri):

20.2.2020 Uudet ja vanhat laulut ja leikit eskariluokassa kirjastolla

Ohjelmassa oli erityisesti kansanlauluja ja -leikkejä Anja Tuovisen opastamana 5-kielisen kanteleen ja harmonin säestyksellä. Mukana oli myös iki-ihania eskarilaisten esityksiä. Paikalla oli 33 osallistujaa (18 eskarilaista + 3 ekaluokkalaista). Maaliskuun Satutyöpajaa varten kuultiin Raul Roineen v. 1935 painetusta satukirjasta "Viisauden jyvä" -satu. Toisena vaihtoehtona luettavaksi jätettiin Eila Niemisen: "Perunapoika" -satu vuodelta 1961. Kuvat Iiris Sorri ja Mirja Korhonen.

Valitettavasti joudumme perumaan  kaikki seuraavat loppukevään tilaisuudet koronaviruksen leviämisen estämiseksi annetun suosituksen (THL) ja paikallisen päätöksen mukaisesti.

Peruttu: Satutyöpaja
Peruttu: Tutustutaan kotikirkkoihin: Rautalammin kirkko ja Pyhän Nikolaoksen kirkko                        
* Rautalammin seurakunta on 457 vuotta vanha. Rautalammin neljäs kirkko valmistui vuonna1844. Kirkko on Suomen suurimpia puukirkkoja. Kirkon suunnitteli Carl Alexander Engel.
* Rautalammin ortodoksiseurakunta perustettiin 1950. Pyhän Nikolaoksen kirkko valmistui vuona1959. Kirkon suunnitteli arkkitehti Ilmari Ahonen.
Peruttu: Muuttolinnut tutuiksi FM, biologi Risto Lindholm

Peruttu: Yhteinen kevätretki Rastunsuon lintujärvelle, oppaana Risto Lindholm
Rastunsuo on entinen turvetuotantoalue, jonne VAPO Oy on rakentanut lintujärven, luontopolun ja lintutornin.

Näkemiin ensi syksyyn! Aidan takaa kiitettiin ja toivotettiin hyvää kesää. Kuva Mirja Korhonen